CCCUK logo

 Adrian Flux

Website Control

Recent threads

New Forum Posts

» Carpets for 56 C1 by vet80y on Sat 18 Aug 18 19:22

» Heads/cam by roppa440 on Sat 18 Aug 18 16:15

» Spare wheel light by Nigelcurry on Sat 18 Aug 18 11:34

» 2003 Anniversary Red and Shale Convertible. by Number3 on Fri 17 Aug 18 19:30

» Another 'nail in the coffin' for UK based motorsport by CaptainK on Fri 17 Aug 18 14:11

» BBCN Regional meet by Nicetie on Thu 16 Aug 18 19:47

» Tyres by roscobbc on Thu 16 Aug 18 13:02

» Drag event... by roppa440 on Thu 16 Aug 18 09:20

» 1989 C4 For Sale by RobBrom on Wed 15 Aug 18 19:56

» C5 Headlamp Adjusters "Golden Rods" by roppa440 on Wed 15 Aug 18 16:31

» Shooting for 1000whp with my C7 @ Top Cats Racing by Sierra on Tue 14 Aug 18 14:19

» U-joint replacement by MIT on Mon 13 Aug 18 22:37

» C6 European Rear Light Conversion by Daytona Vette on Mon 13 Aug 18 16:42

» Full geo setup needed. by Daytona Vette on Mon 13 Aug 18 10:33

» C3 Side Exhaust Pipes by CaptainK on Mon 13 Aug 18 10:00

» Kit Kat wrappers don't make good insulation by CaptainK on Mon 13 Aug 18 09:52

» Head Unit Replacement by L88 on Sun 12 Aug 18 13:57

»  by Chris123 on Sun 12 Aug 18 12:24

» 1968 Door Handles by riddyboy on Sat 11 Aug 18 08:54

» Aircon fixed at last! by Daytona Vette on Fri 10 Aug 18 13:29

» Headlight Buckets by kentvette on Fri 10 Aug 18 09:40

» C3 Auto Box Issue Just Developed by Daytona Vette on Thu 09 Aug 18 22:52

» CCCUK West Sussex meeting tonight 9th August by Sea5 on Thu 09 Aug 18 18:27

» History of my vehicle VJD 5G by Bill Riches on Thu 09 Aug 18 16:58

» Borgeson steering box upgrade. by Skeets on Thu 09 Aug 18 13:19

» Cumbria classic (Dalemain House) car show. Sunday 19th August by 666Vette on Thu 09 Aug 18 12:26

» Concours of Elegance by curious bystander on Wed 08 Aug 18 16:47

» What did you do with your Vette today? by MIT on Wed 08 Aug 18 15:31

» South Central Regional Meeting for August by Daytona Vette on Wed 08 Aug 18 10:35

» Some Subtle Mods to my C7 Stingray by C7KEN on Tue 07 Aug 18 22:01

Electric Question


Go to page: 1, 2 / Next


Reply to topic
View previous topicEmail to a FriendPrinter FriendlyView next topic

Author

Message

Daytona Vette

Club Member

Wed 03 Jan 18 21:48

Electric Question


OK Vette rarely used, can leave it for 4 or 5 months without use, (Battery Kill Switch off) - Vette always starts no problem.

Had a 5 mile drive 2 weeks ago no problem.

Monday night got it out to wash it, Kill Switch on - Elec Fans came on straight away - hardly any Battery Juice, I always wang it round before starting to get the oil circulating, gave it a boost charge for 10 mins - started fine - washed it, put it back.

I knew it needed a longer charge, it had never played up before but looking at the records the Battery was 7 years old.

So got the new Battery yesterday and installed it tonight (I did not emery the Terminals before connecting)

So here is the issue: Kill Swich on, immobilizer set - turn the Key "Click" and again "Click" so I sat there thinking .......... re-connect it with "Brillowed" Posts or there is another issue eg the connection at the Starter Motor, just about to get out and re-connect, tried it again - burst into life - tried it 3 times all fine - so why the Click after first re-connecting?


--------------------
Barry - Daytona Vette

Reply with quote

roscobbc

Committee Member

Wed 03 Jan 18 23:47

Re: Electric Question


Older cars to seem to their own individual quirks and characteristics - mine for example for the first 12 years of ownership had a recurring power steering leak which deposited fluid all over the garage floor every winter - then for no reason it stopped and for the last 3 or 4 years has been OK........ silly


--------------------
CCCUK Chairman
'68 coupe - 4 speed - 3.08 - 489 cu in - 570 bhp @ 5850 rpm - 606 ft/lbs torque (821 Newton Metres) @ 3850 rpm
Image

Reply with quote

CUSTOM EXOTICS

Addict

Wed 03 Jan 18 23:49

Re: Electric Question


Could be a poor connection to starter connections can get corroded over time . Clicking would say power to solenoid on starter but not power to the main motor post it could also be a bad earth on engine to chassis or even poor earthing of starter on engine as well as the obvious just bad starter motor bit of terminal cleaning would be my starting point Barry


--------------------
nothing to prove

Reply with quote

kentvette

Club Member

Thu 04 Jan 18 11:24

Re: Electric Question


roscobbc wrote (View Post):Older cars to seem to their own individual quirks and characteristics - mine for example for the first 12 years of ownership had a recurring power steering leak which deposited fluid all over the garage floor every winter - then for no reason it stopped and for the last 3 or 4 years has been OK........ silly

You do know you have to re-fill the reservoir now and then Ross? Laughing


--------------------
Stephen J Irons
CCCUK Lifetime Member
Corvette Club France
Corvettes of Southern California
NCM Family Member
Stephen & June's Web Site
Red Corvettes Have More Fun!

Apple IS Genisys!
The "Born-Again Greenies" are killing the planet! It's time to wake up and smell the rain-forest burning!

Reply with quote

kentvette

Club Member

Thu 04 Jan 18 11:27

Re: Electric Question


Barry

Sounds like a "dodgy" connection somewhere that needed a bit of "juice" to "clean" it. Maybe a look at the earth straps etc? Plus, re-check the battery connections - I've had occasions where a clean and re-fit solves the problem.


--------------------
Stephen J Irons
CCCUK Lifetime Member
Corvette Club France
Corvettes of Southern California
NCM Family Member
Stephen & June's Web Site
Red Corvettes Have More Fun!

Apple IS Genisys!
The "Born-Again Greenies" are killing the planet! It's time to wake up and smell the rain-forest burning!

Reply with quote

roscobbc

Committee Member

Thu 04 Jan 18 12:41

Re: Electric Question


kentvette wrote (View Post):roscobbc wrote (View Post):Older cars to seem to their own individual quirks and characteristics - mine for example for the first 12 years of ownership had a recurring power steering leak which deposited fluid all over the garage floor every winter - then for no reason it stopped and for the last 3 or 4 years has been OK........ silly

You do know you have to re-fill the reservoir now and then Ross? Laughing


Yes - in the same way as I know when to top-up the engine oil.......when the oil pressure gauge momentarily shows zero (or oil pressure warning light flashes) if 'earholing' around corners Clap



Last edited by roscobbc on Thu 04 Jan 18 12:42; edited 1 time in total. [6 %]
--------------------
CCCUK Chairman
'68 coupe - 4 speed - 3.08 - 489 cu in - 570 bhp @ 5850 rpm - 606 ft/lbs torque (821 Newton Metres) @ 3850 rpm
Image

Reply with quote

Daytona Vette

Club Member

Thu 04 Jan 18 13:09

Re: Electric Question


kentvette wrote (View Post):Barry

Sounds like a "dodgy" connection somewhere that needed a bit of "juice" to "clean" it. Maybe a look at the earth straps etc? Plus, re-check the battery connections - I've had occasions where a clean and re-fit solves the problem.


needed a bit of "juice" to "clean" it

That is what I was looking for, I just was not sure if the Battery connections / Posts were oxidized and hence partially insulated and could cause the initial problem of isolating the power, hence I mentioned that I had not "Brillowed" the Posts.

I will redo the Battery connections and give them a good rub down first, and check the earth straps and as Brett of Custom Exotics said I need to go through the complete system and check all the connections to the chassis and Starter Motor / Solenoid.

Thank you all for the input


--------------------
Barry - Daytona Vette

Reply with quote

veeeight

Club Member

Thu 04 Jan 18 14:02

Re: Electric Question


If you have any more problems with the battery not starting the car don't forget you can always use the starting handle. Goes in the front somewhere. Thumbs up
I like to be helpful.


--------------------
Just love the burble of a V8
My Corvette is - C2 Vert 327/300 Nassau Blue 1966

Reply with quote

BlackZeD

Club Member

Thu 04 Jan 18 14:46

Re: Electric Question


Sounds like a starter solenoid not fully engaging.
Might do it again might not, know where my bet is though.


--------------------
Don't take life too seriously, after all, your not coming out of it alive.

Reply with quote

Daytona Vette

Club Member

Thu 04 Jan 18 16:41

Re: Electric Question


veeeight wrote (View Post):If you have any more problems with the battery not starting the car don't forget you can always use the starting handle. Goes in the front somewhere. Thumbs up
I like to be helpful.


This is obviously a "Wind Up"

Phil, I know it "goes in the front somewhere" and when you move it, the car goes - but mine is called a gear stick - I am not sure if it is your age, or you are just getting "Cranky"

Look forward to seeing you and Sandy on Sunday


--------------------
Barry - Daytona Vette

Reply with quote

Reply to topic
View previous topicEmail to a FriendPrinter FriendlyPrivate MessengerView next topic

Go to page: 1, 2 / Next


Permissions

You cannot post new threads in this forum
You cannot reply to threads in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum
You cannot vote in polls in this forum
You cannot add events in this forum
You cannot attach files in this forum
You cannot download files in this forum